• Fördelar: Bättre effekt än IPL

  • Hur många behandlingar behövs? Vanligtvis mellan 6-8 behandlingar

  • Hur ofta? 4-8 veckor beroende på område

BOKA NU

Hårborttagning med laser

Genom att använda laser för hårborttagning kan du med mörka och grova hårstrån samt ljus hud nu bli av med besvärande hårväxt permanent!

Välj rätt behandling

För att ha bästa förutsättning att bli av med oönskad hårväxt är det viktigt att välja rätt behandlingsmetod. Norrköping kliniken jobbar endast med de senaste lasermaskinerna och laser är en överlägsen behandlingsmetod jämfört med exempelvis IPL. Detta då laser har mer energi, rätt pulslängd samt enbart den korrekta pulslängden för att hårreduceringen ska bli så effektiv som möjligt.

Hårsäcken värms med hjälp av laserenergi upp och förstörs därmed utan att skada huden. Vår diode-laser är mer verksam, snabbare samt mer tillförlitlig än andra metoder på marknaden.

Hur fungerar hårborttagning med laser?

Laserljuset söker sig till pigmentet i håret och hittar på så sätt ner i hårsäckarna. Värmen sprids till hårroten som värms upp till cirka 70°C och då förstörs de hårproducerande cellerna. Det är oerhört viktigt att man uppnår korrekt temperatur. Denna måste anpassas efter varje individs individuella förutsättningar. Annars finns risk för brännskador. Norrköping kliniken jobbar därför endast med kvalificerad och utbildad personal. Det är viktigt att tillräckligt med värme tillförs men samtidigt får man inte ha för hög värme då huden kan skadas. Värmen måste justeras beroende på varje patients hår- och hudfärg. För att minimera risken för hudskada har därför vår diode-laser ett inbyggt kylsystem som kyler huden under behandlingen. Detta gör även att behandlingen upplevs som mindre obehaglig.

Inför en laserbehandling

Ungefär 4-8 veckor innan behandlingen bör man avstå från att sola. Detta då man måste ha lägre styrka ju mer solbränd man är och därmed kan resultat påverkas negativt. Det finns även en ökad risk för pigmentfläckar om man laserbehandlar nysolad hud. Risken för pigmentförändringar är dock väldigt liten, ca 1 % av patienterna, förutsatt att man följer våra rekommendationer. Av samma anledning som solning ska man heller ej använda brun utan sol innan laserbehandling då man även då måste sänka styrkan. Det område som ska behandlas ska rakas dagen innan eller helst samma dag som behandlingen. Man får ej vaxa, plocka, epilera eller bleka håret på minst 6 veckor innan behandlingen då lasers endast kan påverka de hårsäckar som innehåller hår.

Så går en hårborttagningsbehandling till?

I de flesta fall krävs ca 6-8 behandlingar totalt. Antalet behandlingar som krävs är dock individuellt vilket innebär att det ibland krävs flera än så. Behandlingarna ska göras med 6-8 veckors mellanrum. Detta då håret växer i cykler, och det endast är ett antal hårsäckar som är aktiva åt gången. När hårsäckarna är inaktiva innehåller de inget hår och därmed inget pigment vilket gör att lasern inte kan påverka dessa. Hur lång tid behandlingen tar beror alldeles på hur stora områden som ska behandlas så allt från några minuter till flera timmar.

Jämfört med många andra hårborttagningsmetoder så upplevs diode-laser som betydligt mindre smärtsam. Den inbyggda kyleffekten lindrar de varma stick som man känner av lasern. De allra flesta har inga problem med den stickande känslan men ska man behandla områden som man tycker är väldigt känsliga kan bedövande salva appliceras innan.
Det kan upplevas som att man efter några behandlingar har fått mer hårväxt då lasern i vissa fall kan trigga vilande hårsäckar. Detta är inget negativt utan det medför att man snabbare kommer åt dessa hårsäckar vid kommande behandlingar än om de skulle fått ”vakna” i egen takt.

Vad händer efter en hårborttagningsbehandling?

Efter en laserbehandling är det ofta väldigt små bieffekter, man kan uppleva en viss rodnad eller svullnad men dessa brukar lägga sig väldigt fort.
Precis som inför en laserbehandling är det viktigt att man ej utsätter det nybehandlade området för solljus. Om man solar på nylasrad hud kan man få pigmentförändringar. Solljus ska undvikas i ungefär 6-8 veckor. Man ska även undvika träning, bastu eller bad de första 24 timmarna då det kan leda till att huden på det behandlade området blir irriterad.

Är behandlingen permanent?

Vetenskapliga studier som undersökt patienter två år efter avslutad behandling har visat permanenta resultat, även för områden som vanligtvis har lång växtcykel ex benen. Det ska dock understrykas att hormonell hårväxt, i samband med till exempel graviditet, ej kan uteslutas efter laserbehandling. Norrköping kliniken erbjuder kostnadsfri återbesök och utvärdering efter varje hårborttagning med laser.

Vilka lämpar sig behandlingen för?

De bästa förutsättningarna för hårborttagning med laser är om man har ljus hud och mörka grova hårstrån. Det går även att behandla mörkare hud genom att justera pulstiden för diode-lasern även om en del av energin från lasern absorberas av huden istället för av pigmentet i håret vilket är det önskvärda. Har man ljust eller grått hår är det svårt att uppnå permanent hårreduktion. Det går dock att minska markant genom att regelbundet göra behandlingar några gånger per år.

Om du tar receptbelagda läkemedel måste detta först diskuteras med specialutbildad hudterapeut då vissa läkemedel har effekt på huden. Gravida samt ammande kvinnor ska ej behandlas.

Kontakta Laser & Estetik i Norrköping för kostnadsfri konsultation och rådgivning hos någon av våra specialutbildade hudterapeuter! Där får du veta mer om våra attraktiva paketpriser samt få mer info om behandlingen direkt av en specialist.

Kliniken i Norrköping använder de senaste diode-laser apparaterna som finns på marknaden och har alltid full skadeförsäkring.